fbpx

Vesna Goljević Novović: PostPak, poštovanje tradicionalnih vrijednosti uz razvoj modernog i novog

Danas da bi kreativac mogao živjeti od svog rada, pored poznavanja tehnike kojom stvara mora baratati makar minimalnim znanjima i alatima na društvenim mrežama, obradom fotografija a da ne pominjemo poznavanje osnova i principa digitalnog marketinga. Pored sveg prethodno navedenog kreativac mora biti i informisan i o svim mogućnostima i inovacijama koje ga se dotiču.

Kreativnost Balkana je nevjerovatna i neupitna o čemu između ostalog svjedoče i svi kreativci okupljeni na Kukicinoj platformi. Nemali je broj kreativaca čiji artikli krenu na put i preko granica matičnih republika. Preskaču se čak i granice Balkana.

postpak

Kukica je uvijek tu da kreativcima olakša rad i poslovanje te smo stoga odlučili da za vas istražimo i približimo poštanski servis PostPak.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

U današnjem intervjuu smo imali priliku razgovarati sa PR Menadžerom Pošte Crne Gore G-đom Vesnom Goljević – Novović koja nam je predstavila PostPak servis pošte Crne Gore, koji kreativcima i kupcima omogućava lakše povezivanje. U intervjuu koji slijedi upoznajte se sa PostPak i PostCash servisima i saznajte na koji način najjednostavnije možete doprijeti do publike širom regiona.

postpak

Poštovana Vesna, želimo se zahvaliti na vremenu koje ste izdvojili za Kukicu i njene članove. Jako smo srećni da čujemo da Pošta Crne Gore ima novi servis, koji korisnicima poštanskih usluga definitvno olakšava proces slanja i naplate paketa. Za početak bismo Vas zamolili da našim pratiocima u jednoj rečenici predstavite PostPak servis.

Poština usluga PostPak nudi mogućnost da paket pošaljete i njegovu vrijednost naplatite van granica  svoje države, tj. na teritorijama poštanskih uprava koje su potpisale Sporazum o razmjeni pošiljaka s otkupninom.

Šta to konkretno znači za naše kreativce i koliko im zapravo olakšava slanje i naplatu artikala?

Usluga PostPak, dakle, čini mogućim da Vaš artikal pošaljete iz najbliže poslovnice i, nakon što bude uručen, novac koji je naplaćen podignete u istoj ili bilo kojoj poslovnici Pošte. Sigurni smo da ovako osmišljena usluga znači mnogo svima kojima je E-trgovina bliska, posebno imajući u vidu da paket možete poslati i van Crne Gore.

 „PostPak  – mreža koja povezuje“ je slogan koji smo mogli ispratiti na zvaničnom sajtu Pošte Crne Gore. Koga sve PostPak povezuje, kako je mreža nastala i sa kojim ciljem?

PostPak  povezuje teritorije poštanskih uprava koje su potpisale multilateralni Sporazum i omogućile razmjenu paketa s otkupninom, a to su: Pošta Crne Gore, Pošta Srbije, „JP BH Pošta“ Sarajevo, „Pošte Srpske“ Banja Luka i „Hrvatska pošta“ Mostar.

Mreža je nastala kao rezultat dobre saradnje, praćenja tržišnih trendova i zajedničkog uvida o neophodnosti kreiranja usluge koja će ponuditi ovu mogućnost. Cilj je jednostavan: ponuditi savremenom korisniku novu vrijednost koja prati njegove potrebe i navike.

postpak

Na sajtu Pošte Crne Gore, na sledećem linku, može se pročitati o karakteristikama PostPak usluge odnosno servisa – međutim sigurni smo da bi većina nas na šalteru u pošti imala dodatnih pitanja i nedoumica. Da li biste za naše pratioce na tren preuzeli ulogu kreativca koji svoj artikal iz Podgorice šalje za Novi Sad – koji su to sve koraci koji se preduzimaju kako bi se proces slanja, dostave i naplate zaokružio?

Ovako bi izgledao „put“ jednog „kreativca“ koji je odlučio da artikal pošalje i naplati koristeći Poštinu uslugu PostPak.

„Kreativac“ svoj artikal, pažljivo upakovan, može predati na šalteru bilo koje Poštine poslovnice u Crnoj Gori. Potrebno je da popuni adresnicu, tj. navede podatke o pošiljaocu, primaocu, vrijednosti paketa. Prilikom predaje paketa, „kreativac“ plaća poštarinu. Da bi pripremio novac, na sajtu Pošte, može saznati koliko iznosi poštarina za paket koji šalje. Od našeg službenika će dobiti kopiju adresnice, kao potvrdu o prijemu i barkod pošiljke. Na osnovu barkoda pošiljke, koristeći našu aplikaciju Track&Trace, „kreativac“ može pratiti njeno kretanje do primaoca.

Poštar kupcu paket dostavlja na adresu koju je pošiljalac naveo, zahtijeva potpis primaoca i naplaćuje vrijednost paketa. Naime, za plaćanje paketa, tj. otkupnog iznosa paketa, koristi se PostCash, međunarodna poštanska uputnica. Šta to znači za našeg „kreativca“-pošiljaoca? On otkupni iznos, tj. novac za svoj paket, može podići u bilo kojoj poslovnici Pošte Crne Gore. Da bi preuzeo novac, mora da navede broj PostPak pošiljke, ime i prezime pošiljaoca, državu slanja i očekivani iznos.

Naravno, sve Poštine usluge, pa tako i PostPak, podliježu određenim pravilima.

Ukoliko sadržaj pošiljke podliježe carinskom pregledu, „kreativac“ pošiljku predaje otvorenu. Ako je sadržaj trgovinska roba, pošiljku prati originalni račun.

Važno je znati da je maksimalni otkupni iznos 999 eura, da paket ne smije biti težak preko 30 kg, da su propisane i dozvoljene dimenzije paketa i to: paket ne smije biti veći od 3 metra u zbiru dužine i obima pošiljke u najširem mjestu poprečno, te da najveća dimenzija ne može biti veća od 1.5 m.

„Kreativac“ može da zahtijeva i dodatne usluge kao što su lično uručenje ili izdvojeno rukovanje.

U slučaju bilo kakve nedoumice ili potrebe za dodatnim objašnjenjem pošiljalac može kontaktirati našu Službu za brigu o korisniku na tel. 19895 ili mejl klikom ovdje.

Opcije slanja kalkulatori

Šta sve ovo znači za onoga ko prima pošiljku?

Primalac treba da ima novac da plati otkupni iznos. Takođe, treba da potpiše da je primio paket.

Naveli smo ranije da je PostPak servis nastao potpisivanjem Sporazumom između javnih poštanskih operatera zemalja regiona. Da li ovo znači da isti uslovi važe u svim zemljama čije su pošte potpisnici sporazuma?

Kada je riječ o osnovnoj proceduri – da. Međutim, carinski propisi i troškovi, ponuda posebnih i dodatnih usluga i sl., mogu biti različiti. U svakom slučaju, u vezi sa ovim detaljima najbolje se informisati kod poštanskog operatora zemlje pošiljaoca, odnosno primaoca.

Sporazum je potpisan u aprilu mjesecu ove godine. Da li nas možete uputiti koliko se servis koristi i da li je u potpunosti prepoznat? Planira li se širenje saradnje i sa poštanskim operaterima iz drugih zemalja?

Servis PostPak se već koristi. Pažljivo osluškujemo reakcije i sugestije korisnika ovog servisa. Vjerujemo da nas tek čeka njegovo puno prepoznavanje i primjena. Da, širenje mreže „povezanih“ jeste plan.

Da li je ovaj sporazum samo jedan od planiranih pa u budućnosti možemo očekivati još noviteta koji dotiču olakšavanje međunarodnog poštanskog saobraćaja?

Kao što smo i rekli, dobra međunarodna saradnja, posebno regionalna, tržišna kretanja, potrebe savremenog korisnika jesu odrednica razvoja Pošte Crne Gore. Tako je, osim PostPak-a, kreirana i usluga PostCash – međunarodna poštanska uputnica, koja je i integrisana u PostPak. Svakako da nastavljamo putem koji korisniku nudi brzinu, nove mogućnosti i prevazilaženje granica. Tek nas očekuju noviteti koji potvrđuju našu poslovnu orjentaciju.

Sigurni smo da ste do sada imali priliku pratiti Kukicu, njen razvoj i kreativce koji se okupljaju oko ideje regionalnog Marketplace-a rukotvorina. Po već ustanovljenom pravilu za kraj intervjua ostavljamo mjesto za poruku našim pratiocima. Koja bi bila Vaša poruka?

Sličnost naših svjetova, poštanskog i vašeg, jeste poštovanje tradicionalnih vrijednosti uz razvoj modernog i novog. Zajedničko nam je premošćavanje granica i inovativan odnos prema izazovima. Vjerujem da ćemo na ovom putu biti dobri i pouzdani partneri.

%d bloggers like this: