fbpx

Intervju – Petar Raičević: Oslikavanje lica i tijela od hobija do snova

Kukica je ovog puta odlučila, kroz intervju sa našim današnjim sagovornikom, pokazati kako se mladost i kreativnost pretapaju u jednu interesantnu sveru stvaralaštva. Ovdje platno nije slikarsko već ljudsko tijelo, često lično svoje. Oslikavanje lica i tijela je Petrova strast.

Petar Raičević je mladi podgoričanin koji se već više od godinu dana bavi upravo face i body painting-om. O njegovom talentu Vam ostavljamo da sami prosudite. Sigurno nećete ostati ravnodušni.

GALERIJA PETAR FACE ART INSTAGRAM

Petre, hvala što si pristao na intervju sa Kukicom. Da li nam za početak možeš reći nešto o ovom svom, nadasve neobičnom hobiju? Kako si počeo, odakle stiže inspiracija, gdje nabavljaš boje?

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Ovaj svoj hobi sam započeo 2016-e godine praveći lažne rane sa bjelancem i salvetama. Kroz ovaj proces sam saznao da postoje i boje namijenjene koži i naručio ih preko interneta.

Kasnije saznajem da se te boje mogu naći i u Podgorici. Boje su na vodenoj bazi i antialergijske.

Inspiraciju za svoje radove najčešće nalazim u filmovima, serijama, crtanim filmovima, a često mi ponašanje i promjena ljudskih emocija bude inspiracija za odredjeni detalj na mom face/body art-u.

 

Na tvojim radovima vidimo da ukrašavaš i lice i tijelo. Da li postoje neke razlike u radu kod face i body painting-a izuzev površine koja se oslikava?

Face i body painting radim na sebi uz ogledalo.

Rad na licu je lakši jer sam biram ugao gdje i kako postaviti glavu, odnosno imam veću slobodu pokreta. Sa tijelom je to drugačije, mora se zauzeti jedan položaj i konstantno gledati u ogledalo. To nekada biva jako neudobno.

Koji od tvojih radova je do sada bio najzahtjevniji?

Najzahtjevniji face/body art su mi uglavnom iluzije jer treba uložiti dosta truda i rada da izazovem reakciju kod ljudi. Obično su to čudjenje ili divljenje. Kad ovo postignem znam da sam odradio dobar posao.

Primjećujemo da su motivi koje najčešće prenosiš na svoje lice i tijelo iz domena horora i iluzije. Da li postoji neki poseban razlog?

Često biram ove motive jer su jako efektni i  hvataju pažnju ljudi. To su često likovi iz horor filmova. Iluzije su mi posebno drage jer su zahtjevne a postavljaju mi poseban izazov. Jer na kraju treba dobiti povratnu reakciju.

U poslednje vrijeme možemo često vidjeti da su djeca, na svojim rođendanima i žurkama, ukrašena po licu različitim motivima. Da li je face painting popularan i kod starijih?

 Zavisi, neki to gledaju sa oduševljenjem i vrednuju kao umjetnost. Većina ne razumije zašto bi se to radilo :).

Postoji povećano interesovanje kod svih generacija pogotovo kod tematskih događaja, u sezoni praznika.

Filmska i zabavna industrija se često oslanja na kreativnost i umijeće mladih ljudi kao što si ti. Da li u budućnosti imaš možda planove da ti upravo ovaj hobi postane profesija?

Face/body painting posmatram kao hobi, ali mi se otvaraju mnogo vrata a tiču se poslovnih saradnji. Volio bih da se upravo ovim i bavim. Face i body painting je proces u kojem definitivno uživam.

Približava nam se Noć vještica. Prava prilika da svoj talenat u punom kapacitetu izraziš. Vjerujemo da će mnogo omladine ali i onih starijih željeti da za izlazak u grad bude ukrašeno. Da li pripremaš neke posebne maske i da li planiraš da ponudiš svoje umijeće javnosti?

Želim se prezentovati javnosti jer smatram da je ovo vrsta umjetnosti koja kod nas treba tek da zaživi.

Za Noć vješica imam mnogo idejnih rješenja i ima zainteresovanih.😁 Svakako ću biti dostupan za sve koji budu raspoloženi da se ukrase.

Za kraj ostavljamo prostora za tvoju poruku kreativcima i pratiocima Kukice.

Ovim putem želim reći svima koji se bave bilo kojom vrstom umjetnosti, da budu istrajni u onome šta rade i da će se uvijek naći neko ko razumije i cijeni njihov rad. Vrata ka uspjeh će se sama otvoriti.

Oslikavanje lica i tijelaHalloween, kako ga zovu u većini svijeta, ili Noć vještica proslavlja se u večernjim satima 31. oktobra.

Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava.

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.

Halloween je sada poprimio globalne razmjere proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i kreativci jer imaju priliku tematski kreirati. Od različitih home decor predmeta, maski, odjeće i rekvizita.

GALERIJA PETAR FACE ART INSTAGRAM

%d bloggers like this: