fbpx

Kontur pasta za Dekupaž (Recept – Medium pasta)

Kontur pasta za dekupaž je sjajan materijal koji se koristi za reljefno ukrašavanje predmeta. Kreativci koji se bave dekupaž tehnikom prosto obožavaju rad sa kontur pastom. Iako zahtjeva malo više vještine, ljepota predmeta koja se sa ovim materijalom dobija, jednostavno tjera na usavršavanje tehnike nanošenja i kreiranja reljefa.
Kontur pasta za Dekupaž
Kao i kod većine kvalitetnih materijala, problem sa kojim se kreativci, a posebno hobisti susreću, je cijena, pogotovo ako su na samom početku savladavanja tehnike dekupaž i kreiranja reljefa na predmetima. Sjajna stvar je što se većina materijala, koji se mogu kupiti u hobi radnjama, mogu napraviti i od veoma pristupačnih materijala, koje najčešće posjedujemo u svojim fiokama. Ovo je slučaj i za kontur pastu za dekupaž.

Uradili smo malo istraživanje i u nekoliko članaka ćemo prenijeti recepte za domaću kontur pastu za dekupaž. Prvi u nizu recepata se odnosi na medium kontur tj. reljef pastu koja se može koristiti za ukrašavanje predmeta. Potrebni sastojci su veoma pristupačni i mogu se kupiti u gotovo svakoj prodavnici.

Kontur pasta – Potrebni sastojci:

 • 1/2 šolje Sode bikarbone
 • 2 kašike bijelog školskog ljepila
 • 1-2 kašike bijele akrilne boje
 • Voda po potrebi

Receptura – Spravljanje kontur paste za dekupaž:

U posudu usuti pola šolje sode bikarbone i dodati 2 kašike školskog ljepila. U ovu smjesu dodati akrilnu boju pa započeti miješanje smjese. Za miješanje možete koristiti štapiće od sladoleda (ukoliko je sezona ili imate sačuvane 🙂 ).

Smjesu je potrebno miješati dok se ne dobije glatka konzinstecija – voda se može dodavati ukoliko želite da promjenite konzistenciju dobijene kontur paste.

 • Parisian caramel bag

  Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
  50.00 Add to cart
  Shtrikarica logo

Postoje mnogo vrste konturnih pasti na tržištu (lagane, srednjih i teške) tako da količina vode koju dodajete zavisi od težine (konzistencije) koju želite dobiti. Gotovo! 🙂 Lagan recept za spravljanje kontur paste za dekupaž.

Napomena: Ukoliko ne potrošite svu kontur pastu, možete je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Dobro zatvorena posuda osigurava da se kontur pasta može koristi i nakon nekoliko nedelja.

Tokom našeg istraživanja smo vidjeli da neki kreativci umjesto sode bikarbone koriste talk puder (bebi puder) – koristeći bebi puder se dobija glača tekstura.

Na narednim slikama možete pogledati dekupaž kreaciju koristeći kontur pastu iz prethodne recepture.

Stvarno jednostavan recept, brz za izradu i super jeftin!
%d bloggers like this: