fbpx

Kako oživjeti i pravilno prati džempere

Bilo da su vuneni, od akrila, kombinovani, džemperi su omiljena zimska odjeća. Događalo se da se skupe uslijed nepravilnog pranja ili izgube oblik zbog “lošeg” odlaganja.

Džemper BFD002
Džemperi naših kreativki

Ukoliko se niste odlučili džemperu dati novu svrhu, kao što smo već ranije opisali u tutorijalu Beanie kape , već mu želite vratiti stari sjaj predlažemo da ispratite naredne redove.

Džemperima nije mjesto sa ostalom odjećom u standardnim “krugovima pranja”. I zahtjevaju veću pažnju, pogotovo ako ste ih kupili od kreativki, koje izlažu na Kukici i kreiraju savršene unikatne komade džempera.

Da li ste znali da možete spasiti čak i onaj džemper, koji se skupio, izgubio oblik i za koji ste mislili da ste ga uništili zauvijek.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

U kućnoj varijanti možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odjeću na kojoj piše “Dry clean” trebate nositi na suvo hemijsko čišćenje.

U mašini za veš

Ako već perete džempere u mašini morate paziti na par stvari. Obavezno tretirajte mrlje prije pranja; koristite najnižu temperaturu pranja i perite ih na manje obrtaja ili bez centrifuge.

Neki džemperi mogu biti oprani u mašini za veš, poput onih od akrila i vještačkih vlakana. Možete prati čak i pamučne i džempere od ramije, ali nije preoručljivo jer veći je rizik da će se skupiti ili promijeniti oblik.

Džemper će pretrpjeti manje štete ako ga pre stavljanja u mašinu upakujete u posebne vreće za pranje ili bar u jastučnicu. Znajte da se džemper nikada ne stavlja u mašinu za sušenje veša. Potrudite se da džemper pri sušenju nije direktno izložen Suncu.

 

Pleteni kardigan za bebe
Bule buske dječji džemperi

Tradicionalno: Ručno pranje

 

Da, znamo da sigurno mislite da je vrijeme ručnog pranja stvar istorije. Ipak, da li želite da vaš omiljeni džemper uvijek izgleda blistavo, kao kada ste ga kupili. Onda je ručno pranje džempera najboljji i najsigurniji način , iako je malo duži i komplikovaniji.

Takođe, tretirajte džemper prije pranja, ako ima mrlja. Koristite najblaži deterdžent ili tečni za pranje vune.

Ne koristite mnogo deterdženta, jer ćete ga teško isprati. Poželjno je da koristite tečni, jer ako u džemperu ostane ostataka praška to može da iritira kožu.

Za najbolje rezultate koristite ledenu ili mlaku vodu. Natopite džemper dobro, ali ga ne trljajte, jer možete poremetiti vlakna.

Prilikom ispiranja stavite peškir ili nešto slično ispod džempra. Kada isperete pod mlazom tuša, umotavajte ga u peškir (neka džemper leži položen) tako što ga urolate. Stisnite džemper da ga ocijedite, ali ne uvrćite.

Položite džemper (izravnajte ga) na suv peškir na žicu za sušenje. Ne perite više džempera odjednom i ne miješajte boje.

Šta kada džemper izgubi oblik

Mislili ste da je izgubljen? I to se može popraviti a evo i kako.

Džemper potopite u hladnu vodu i dodajte 2 kašike bebi šampona. Promješajte i dobro natopite, potopite džemper. Ostavite ga potopljenog pola sata. Niježno ga operite, bez trljanja, uvrtanja i cijeđenja rukama. Izvadite iz vode bez ispiranja.

Ocijedite ga kako smo ranije naveli, stavite ga na debeli peškir na gustu žicu za sušenje, pa urolajte još jednom da pokupite višak vode. Ponovo položite novi suvi peškir na žicu i postavite džemper – izravnajte rukave, okovratnik, pojas (ako ga džemper ima), popravite dugmad, …

Ostavite da se tako suši 24 sata (izbjegavajte direktno sunce). Okrenite ga na novi suvi peškir, takođe poravnajte, pa ostavite da se suši još 24 sata.

Kada bude suv složite ga – nikada ne vješajte na vješalicu, jer se vlakna na naramenicama mogu razvući.

Izvori

lifepressmagazin.com

Video: Youtube Praktična žena

Foto: Kukica kreativke

%d bloggers like this: