fbpx

Как да се определим цената на ръчно изработените ни неща? Трябва да оценим изкуството!

Много занаятчии и художници имат проблем,когато става въпрос за определяне на собствения им труд и производство.За това Ви предлагаме няколко кратки съвета за определяне на цена. Въпреки това имайте предвид, че тези съвети не са еднакво функционални за продажба на ръчно изработени предмети.

Проучване на online пазара

Caro Sheridan’s WebForm mini quilt

Първо определете ценовия диапазон на това, което продавате.Разгледайте сайтове, като Kukica , погледнете, как вървят цените от този тип продукт, който искате да продадете. И все пак имайте предвид,че цената не е единственият критерий , проверете как вървят продажбите на продукти с такава цена.

Свържете се с продавачи ,които са публикували обяви, за да разберете дали скоро са продали подобни предмети. Ако например не можете да видите цената на даден продукт,или ако продавачът има магазин с много скъпи неща и няма продажби, това в повечето случай означава, че търговецът е надценил продуктите си.Като определите диапазон на цената, ще Ви бъде много лесно да определите цена, с която да реализирате повече продажби.

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Най-добре е да изберете средна продажна,освен ако не използвате много скъп материал за изработка или не става въпрос за нещо наистина уникално с специфична изработка. Ако сте съвсем нови в тази област на работа, предвид голямата конкуренция може да изберете вариант, в който да останете на малко по-ниска цена от средната, за да привлечете по–голям брой потенциални клиенти.

Разходи за материали

Това е основната мярка, с която може да определите справедлива цена на Вашата работа и да имате печалба.Купуването на материали с цена на дребно оскъпява продукта,ако имате възможност потърсете материали с цена на едро или разпродажба.Колкото е по-ниска цената на материала с който работите, толкова по-голяма възможността  да имате по-добра печалба.

Оценете времето за изработка.

Това е другият основен фактор за определяне на цена на Вашата работа,също и най-спорния.Опитайте се да определите времето, което Ви е необходимо за изработка на  Вашето произведение. Но ако работите и гледате телевизия например, няма да добиете много реална представа.Определете реално времето, което ви е нужно, за изработка за да можете лесно да оцените труда си.

Много хора изработват нещата си, в така нареченото „свободно време“, в онези минутки свободно време, докато гледат децата си например,или в къщи след дългия работен ден,вършейки други задължения в къщи и тн. Така би било доста трудно да се прецени реалното време отделеното за работа по даден проект.

Ако сте занаятчия или работите в студио,определянето на време за работа е по-лесно и ще Ви бъде от голяма помощ при за поставянето на реална и „справедлива“ цена за клиентите.

На края Ви предлагаме и една формула,която успешно използват занаятчии и художници.

Разходи за материали + Часове = Цена 1.

Разходи за материали x 3 = Цена 2.

Цена 1 + Цена 2, разделена на 2 (за да получите средната стойност между тези две цени) = Цена 3.

Сравнете получената цена с тази на пазара, проучете я и се адаптирайте,към най- удовлетворяващата  за Вашият продукт.

Напомняме Ви,че това са съвети ,който не могат да бъдат приложени във всички случай.

%d bloggers like this: