fbpx

Интервю: Вени Русинкова “Veni M Art” Всичките балкански мотиви са израз на нейната любов

Представяме Ви интервю с Вени Русинкова, автор от София, която има своя марка Veni M Art. Тази млада художничка ще ни разкаже за нейния дом Балканите и красотата, която имаме тук и трябва да покажем. Всичките балкански мотиви в нейната работа са нейната любов.

Вени, първо, кажете ни как попаднахте в света на занаятите? Случайно ли открихте вашия очевиден талант?

Истината е, че при мен всичко е дарба и късмет. Учих в Художествено училище 51 СУ „Елисавета Багряна“ София. Имах късмета да попадна на най-добрите учители, който ме научиха на всичко. Учихме графика, живопис, иконопис, текстил, мода, приложни изкуства. След като завърших, две години рисувах витражи за една галерия в Охрид, Македония, по-късно завърших Художествена Академия – дизайн за детска среда, създаване на играчки и интериор.Винаги съм била в тази сфера на изкуства и занаяти. До момента всяка моя работа е била в света на занаятите.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Ако не греша, вие сте телевизионен режисьор и артистичната работа със сигурност не е далечна за вас, но Вие носите специална “рисунка” с артистичен израз. Наистина ли правилната „рисунка“ за Вас,е че сте художник – създател, който не е просто търговски насочен, а “искрен” художник?

Определено мога да кажа ,че съм искрен художник. С каквото и да се занимава човек, художника винаги си личи. В България работя в телевизия 8 години, професията ми е изкуство, а телевизията моето място и моето призвание.Учих Тв режисура, предстой да се дипломирам, за да снимам много филми за Балканите 🙂 Определено мога да кажа ,че съм искрен художник. С каквото и да се занимава човек, художника винаги си личи. За мен винаги трябва да има нещо ново, нещо което да ме кара да се боря да научавам нови неща, това е една от причините да запиша режисура, поредната стъпка в целия артистичен хаос. Точно този хаос, ме провокира да се занимавам с всичко в сферата на изкуството и занаятите.

Тъй като сте от България, която вече е част от големия пазар на ЕС, може ли да ни кажете колко е трудно да успеете в такова голямо “поле”?

България е част от пазара на ЕС, но често казано за занаятчийската работа, не дава по различна свобода от колкото другите държави извън този пазар. В България ми се струва, че дори е по-трудно да продаваш. Някак си хората предпочитат да купуват утвърдени марки, т.е ако ти не си популярно име или лице е доста трудно. По-голямата част от хората предпочитат да купят марка и име, вместо уникални или лични неща. Трябва да инвестираш много в реклама, за да придобиеш такава популярност и да наложиш марка. Има много, неща в този бранш, който трябва да бъдат развити тук.Също тук има огромен пазар за китайски стоки, който са на ниска стойност и реално подбиват всякакъв вид продажби на ръчно изработени предмети, като дрехи, домашен декор и др. Чисто търговски е трудно да създадеш артикул, който да продадеш на реална цена и в същото време да е достъпно и ценово конкурентно спрямо китайските стоки. Последните няколко години стана по „модерно“ търсеното на ръчно изработени неща, но още сме в началото.

VENI M ART SHOP

Да се върнем на предишния въпрос. Как Kukica ви помага да осъществявате маркетингови и други бизнес планове и цели?

В KUKICA намирам голяма подкрепа, защото смятам, че е много трудно да рисуваш и да продаваш и да се занимаваш с всичко сам. KUKICA е онази подкрепа, от която имам нужда, за да реализирам продажби и да се развивам в тази сфера на занаяти. За мен това е най – удобния и лесен начин да продаваш. Рекламирането и популяризирането на труда ми  прави нещата достъпни не само в България а в целия Балкански полуостров, скоро и в цял свят 🙂 Най-важното, което KUKICA ми даде е вдъхновението, да продължавам да се занимавам с занаятите, дава ми амбиция и вяра в това което правя.

Трябва да споменем и Вашата безкористна помощ, която ни предлагате под формата на безплатни преводи и подобни услуги. Тъй като вече сте сътрудник на KUKICA за територията на България, кажете ни и какво очаквате от това сътрудничество? Питам това, защото сте в море от подобни платформи, избрахте KUKICA, която предстой да се развива още.

За мен е голямо удоволствие да помагам на целия екип na KUKICA. Смятам, че се развива изключително бързо и мисля, че за кратко време ще се наложи не само на пазара в региона а и в цял свят. Като сътрудник очаквам да дадем шанса на много талантливи хора да се развиват с занаятите в България. Имаме много таланти, който имат нужда от този тип подкрепа. Избрах KUKICA, защото искам да продавам нещата си на първо място тук на Балканите. След това попаднах на страхотния екип, които винаги са готови да съдействат, помогнат и посъветват. Вярвам, че KUKICA ще ми донесе много успехи и заедно ще покажем , че всеки който има желание да работи в тази сфера може да го направи много лесно.

Да се върнем към работата Ви сега. Какво ви харесва най-много – коя е любимата ви работа или кое от всичките неща ,който правите ви дава най-голямо удовлетворение? Във връзка с това, кажете ни и какви са вашите неща най-търсени?

Нямам нещо, което ми е най-любимо. Един ден ми се рисува стъклопис, на другия ден искам да правя тениски, да снимам или да рисувам икони, доста разнообразно.Аз не мога да правя едно нещо да речем да рисувам само върху текстил, искам към това да има още. От най-търсените ми неща са тениските, който правя, защото са индивидуални.Често има хора който идват при мен и искат нещо да им нарисувам нещо, което не откриват на пазара или някакъв личен текст или картинка, това ги прави по-търсени спрямо други неща.

Да спомена Вашите много интересни ръчно рисувани ризи с мотиви на балканските градове. Дали тази любов към Балканите ви дава специално вдъхновение и тази любов става ли част от рисуването и създаването на Вашите неща? Кажете ни какви чувства имате към тези градове?

Моя дом са Балканите. Имаме много красота тук, която е трябва да покажем. Всички градове и балкански мотиви на дрехите са любовта ми към всички тези места, природата, прекрасните хора. Да тази любов се превърна в рисунка върху текстил и искам да имаме повече наши неща. На пазара винаги може да откриеш блузки и аксесоари с имена на градове от цял свят, мотиви и тн., защо ние на си нямаме такива с нашите мотиви, нашите градове и места, който са прекрасни и искам цяла свят да ги познава. Всеки град и място на Балканите ми е донесъл много вдъхновение и приятни емоции, дори има моменти, който много ми липсват тези места, а също има и много които предстой да видя.

За край какво послание ще оставите на авторите,последователите и членовете на KUKICA?

Мога да кажа само едно нещо –
Zakačite se na Kukicu – maštajte, stvarajte i kreirajte – ostalo je na nama.
Елате на Kukica – само творете и създавайте – другото оставете на нас!

Pročitajte Intervju sa Veni Rusinkovom na srpskom jeziku

Last updated 29. 10. 2019

%d bloggers like this: