fbpx

Интервю Louis Boria – Като всичко в живота ,човек трябва да се научи да приема нещата, които харесва

Луис Бория, от Brooklyn Boy Knits, в момента е най-известният майстор на ръчно изкуство в света. Той е млад мъж от Ню Йорк и се занимава с плетене .Той е истинско доказателство, че плетенето не е само занаят и бизнес за жени, лели и баби, и че това е работа, която може да бъде еднакво интересна и доходоносна. След като, в интернет се появи снимката на Луис в метрото на Ню Йорк ,който прибирайки се от работа плете, животът на този млад мъж се промени коренно. Видеото на Луис беше гледано от няколко десетки милиони хора, само за няколко дни. Kukica  направи интервю с него ,за да  продължи решителната си стъпка и постигането на целта си за запазване на старите занаяти.

Source. Youtube 60seconds docs

Това, че Kukica е сериозен и уважаван сайт, доказва това интервю, което Луис се съгласи да даде без колебание.Какво си  говорихме с него и какво ни разказа за работата си може да прочетете в статията по надолу.

Луис, първо нека Ви благодарим, че се отзовахте на нашата покана да дадете това интервю. За начало бихме искали да запознаем нашите читатели и творци от Балканите с Вашата история. Разбираме, че тази история започва с мечта, по-точно с пробуждане – разкажете ни подробности, какво провокира тази мечта да започне да се реализира?

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Да, започнах да плета преди десет години, Никога не бях държал игли за плетене. Работех в болница – да кажем стандартна работа от 9:00 до 17:00. Обаче една сутрин се събудих, видях ръцете ми да плетат във въздуха, повтаряйки някои модели, всичко това беше някак доста необичайно, дори магично. Имах чувството, че съм имал това умение през цялото време. Същият този ден отидох в местния магазин за занаятчии, купих книга за плетене, игли и материали. Нямах никаква представа,нищо не разбирах от плетене, схеми и тн. Странни форми, модели – нищо не ми беше ясно. Разглеждах  книгата, опитвайки се да направя нещо и след това започнах да следя каналите за плетене в YouTube. Така започна процесът на обучение и трябва да кажа, че бях много упорит и прекарвах хиляди часове упражнения. В самото начало направих тези творения за себе си, но съм правил и  за приятелите си ,като подарък.

Като повечето автори, започнахте да плетете за приятели, за да им направите уникален ръчно изработен подарък. Кажете ни кога дойде времето да се заемете с поръчки и кога започнахте да печелите пари от уменията си?

Както казах в началото ,започнах да плета за приятели. В един момент на хората им хареса моята работа, моите ръчно изплетени плетива и така поръчките започнаха една след друга. Бавно но сигурно, работата ми започна да се развива.

В началото хората са Ви забелязвали и търсили за поръчки „от уста на уста“?

Да ,може така да се каже. Приятели на мой приятели започнаха да поръчват да им изплета нещо и така всичко започна да става популярно. Продължих да работя в болницата, но започнах и доста сериозно да се занимавам с плетива.

Не е лесно да се работите по осем часа дневно на работа и да се занимавате с ръчен труд.

Да в началото успявах да се справям с двете работи. Работех в болницата и винаги на път до вкъщи в метрото плетях. В началото ми беше трудно да се освободя, както знаете днес плетенето се свързва с жени, лели, баби и тн. Много е необичайно да видиш мъж, който плете. Но разбрах едно – като всяко нещо в живота,трябва да правиш това което обичаш,това което ти харесва и ти носи удовлетворение,без значение, какво мислят околните. Можеш да се почустваш, напълно жив само когато следваш мечтите си и усещаш свобода.

Louis Boria Brooklyn Boy Knits
Източник: Facebook

Може ли да кажем, че това това духовно изкуство, Ви е помогнало за Вашето духовно развитие?

Правилно казано. Когато правите това, което Ви радва, следвате това, което ви изпълва, като същевременно правите хората щастливи, непременно изпитвате духовен растеж. Това не се отнася само за изкуството – плетене. Винаги трябва да следвате душата си, да се вслушвате, какво ви казва и накъде ви води. И не забравяйте пътуването! Много често хората се фокусират върху постигането на крайната цел, а забравят че самия път е част от целта, това е важно. Това, което ни се случва докато постигаме целите си, всички неща – и добрите и лошите, всички те са част от това пътуване и те остават. Трябва да знаем, че всичко е  урок от който да се учим, защото ако не го направим, това пътуване е напразно. Накрая, обаче когато извадим всички изводи най – важното е да останем верни на себе се, да помним кои сме и от къде сме дошли.

Да, напълно сме съгласни, това е точната посока на развитие, без значение дали се занимаваме с плетене или друго. Да продължим историята за развитието и по  нататък. В началото сте учили от книги и YouTube канали. YouTube е наистина велика общност, в която много творци споделят безвъзвратно своя занаят и знания с онези, които искат да се научат. Колко е важна тази общност и какво ви носи?

Общността е много важна.Трябва да знаем ,че има хора които искат да споделят занаята си и е много важно да предадем тези знания.Затова общностите са от жизненоважна нужда за човека, и за общия растеж и развитие.Без добра общност няма как да се предадат занаятите на следващите поколения,няма как да се съхранят традициите и няма да има растеж за напред.Тези знания ,който получавате е някак задължително да предадете,да дадете възможността на някой да научи нещо ново.

Работили сте в болница,помагали сте на хората да се лекуват,да се чувстват добре-можем да кажем, че доброто дело винаги се връща. Но не спирате, прочетохме, че едно училище ще включи в програмата си ваши часове по плетене в учебната програма. Колко е важно това за вас и за занаята ?

Louis Boria Knits
Izvor: Frencie Davis Facebook

Да след снимките и видеата ми в социалните мрежи, с мен се свърза дирекцията на едно местно основно училище с молбата да направим сътрудничество. Така се роди идеята за създаването на този проект, който вече е в ход. Надявам се, че след стартирането на програамата, след първата година ще получим резултат ,който ще бъде пример и за другите училища, като този пример ще бъде приет в учебната програма на повечето училища.

Всички знаем, как в днешно време новото поколение е обвързано с технологиите, мобилните телефони и устройства, интернет и колко всичко това всъщност им вреди на здравето. С този проект искаме  да покажем на децата, да видят, че и занаята може да бъде интересен и забавен, като създават свои неща. Знаем, че фината моторика на децата е важна за децата и въвеждането на занаятите, можем да променим развоя на нещата, да допринесем за развитието. В програмата искаме да участват момчета и момичета, искаме да разчупим стереотипа и да няма предразсъдъци, че даден занаят, като плетенето е „само за жени“. В миналото моряците са плетяли всичко, което им е било необходимо. В днешно време обществото възприема плетенето изцяло, като женска работа.

За жалост трябва да се съгласим с вас,днес е изключително трудно да срещнеш мъж, който може плете. Вие плетете от доста години вече, но със снимките и видеата в социалните мрежи, който предизвикаха невероятен брой гледания, може да кажем, че направи нещата доста професионални. Тази снимка промени всичко. Разкажете ни повече за този опит, който вече имате и как го свързвате с интернет пространството?

Един ден се прибирах от работа и както всеки път, плетях в метрото до вкъщи. Дори не съм подозирал, че срещу мен седи звезда от „American Idol” и ме снима. Пробрах се вкъщи изморен от деня и заспах. Сутринта се събудих от съобщение на телефона ми: ”Хеййй, завладя Facbook!”. Нищо не разбрах. След това видях, че Френчи Дейвис ме е снимала и споделила снимката, как плета в метрото. Написах й, коментар под снимката, за да й благодаря, а тя беше много развълнувана от факта, че просто следвам мечтата си. След това с нея направихме интервю 60 Second Docs, което е гледано 31 милион пъти. Това само по себе си показва силата на интернет. Днес си познат в определени кръгове от хора, а на другата сутрин милиони знаят за теб. За първи път от десет години имам поръчки, които чакат. Плета бързо, но все пак, казвам на клиентите ми да ми дадат три-четири седмици за доставка.

Днес със сигурност имате много повече работа, тъй като огромен брой хора поръчват – успявате ли да постигнете това и какъв е ключът към този успех?

Намерих и включих повече креативни хора, които ми помогнаха да постигна всичко. Зимата, студеният сезон минава бавно тук, но в същото време дните стават все по – студени в определени части на света. По тази причина сега съм силно фокусиран върху Австралия и хората от тази част на света.

Много ни е приятно, че успяхме да се свържем с теб и отдели време за нас и нашата общност. За край може да оставите послание на нашите автори, творци и създатели.

Останете верни на себе си, на мечтата си, не забравяйте, че това е едно хубаво пътуване, което научаваме и напредваме. Помогнете си един на друг! Искам успеха на екип, който работи за разпространението на вашата общност и се надявам, че ще останем в контакт.

Brooklyn Boy Knits: Website, Facebook stranica, Instagram

(Интервюто е обект на авторски права. Копирането на текст или части от него е строго забранено. Снимките, използвани в интервюто, бяха взети от профила Brooklyn Boy Knits, Leographic Photography)

%d bloggers like this: