fbpx

Crni petak u svijetu rukotvorina

Ovog mjeseca teško da ćemo moći zaobići reklame koje se pojavljuju na svakom našem “online koraku”. Popusti na sve strane. Prave bagatele!

Čuli ste za Crni petak?

Još jedan trend koji se sa zapada polako ali sigurno infiltrira u naše trgovine i dućane. Koliko i u kojoj mjeri će uticati na svijet rukotvorina? Ostaje da uzmemo papir i olovku pa da nakon ovog mjeseca podvučemo crtu. Nadamo se da će boja našeg salda biti crna!

Ako vas zanima kada je Crni petak 2019 evo odgovora. Black Friday uvijek pada prvog petka poslije Dana zahvalnosti u Americi. To znači da će ove godine, Crni petak 2019 biti 29. novembra.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Obično se vjeruje kako je Crni petak simboličan početak kupovine poklona za velike praznike – Božić i Novu godinu.

Tada trgovci žele da vas motivišu da odete do prodavnica i krenete da kupujete, ponekada čak i cijenama na kojima gube. A kada jednom krenete, nećete stati pa će brzo nadoknaditi to što su možda i izgubili.

Na snizenju Kukica Online shop rukotvorina i umjetnina

Nije sasvim jasno kako je Crni petak dobio ime. Ipak, ima par teorija. “Crni” obično u istoriji obilježava dane kada stvari nisu bile baš dobre.

A dva su takva petka u Americi. Prvi je bila panika 1869. godine kada je zbog tržišta zlata došlo do velikih problema u ekonomiji.

Ipak, najpoznatiji je Crni petak koji se desio 29. oktobra 1929. godine na početku Velike ekonomske krize. Taj dan se smatra i početkom Velike depresije, deceniju duge krize koja je uništila privredu i mnoge ljude ostavila bez prebijene pare a i posla.

 

Ima još jedna stvar.

Kada su ranije američki trgovci pravili saldo svog poslovanja, crvenom bojom su pisali dugovanja, a crnom prihode. I smatra se da je Crni petak upravo po toj crnoj boji dobio ime. Zato što su prodaje rasle, onda je i taj dan bio u “crnom”, što je bio dobar znak.

To je i teorija za koju mnogi misle da je najrealnija i da od nje potiče ime. Prvi put se Crni petak pojavio početkom pedesetih godina. Čini se da je u početku ipak imao malo drugačije značenje.

Tada su mnogi radnici javljali na posao da su bolesni, kako bi spojili Dan zahvalnosti sa vikendom i dobili četiri slobodna dana. Neki misle da se zato zvao Crni petak, pošto su vlasnici firmi bili očajni. Ali, drugi misle da su ljudi koji su imali vremena baš tada krenuli u šoping sa porodicama.

Ipak, masovne rasprodaje počinju tek prije dvadesetak godina, krajem devedesetih. A u poslednje vreme stigle su i u naše krajeve. Već su mnogi trgovci najavili popuste i rasprodaje, a kod nekih će potrajati i preko vikenda ili čak cijele nedelje. Kreativci takođe pripremaju posebna sniženja za ovaj dan. Ne propustite priliku!

Posle pojave internet prodavnica, počeo je da se obeležava i Cyber Monday, odnosno šoping dan za rasprodaje na internetu. On je uvek prvog ponedeljka POSLE Crnog petka. Pa tada imate priliku da ugrabite sve što ste propustili.

Crni petak 2019

Crni petak je karakterističan po tome što najbolje rasprodaje traju samo nekoliko sati, odnosno dok se ograničene količine robe ne prodaju. Zato bi trebalo da se na vrijeme spremite za shopping.

Pripremite se na vrijeme! Bilo da ste kupac ili prodavac.

U KUKICINOM SHOP-U MOŽETE PRONAĆI SNIŽENJA
ALI NE ZABORAVITE ISPRATITI I CRNI PETAK

 

Last updated 10.04.2019.

Kukica Facebook

%d bloggers like this: