fbpx

ФЕСТИВАЛ НА ЧИПРОВСКИЯ КИЛИМ 2019

ФЕСТИВАЛ НА ЧИПРОВСКИЯ КИЛИМ 2019

Традиция,  култура и наследство

27.04 – 28.04.2019

Щом дойде пролетта започват едни от най-големите и интересни фестивали за изкуства и занаяти. Едни от тези фестивали е точно “Фестивал на Чипровския килим”

За шеста поредна година община Чипровци организира фестивал, в който ще представи открита под небето изложба на традиционни чипровски килими.

Чипровският килим е част от българското национално културно наследство. Името му идва от гр. Чипровци , където се изработват  килимите от началото на XVII век. Характерно в килимите са геометричните фигури и естествените материали –вълна и памук и  растителни бои за разцветките. Интересно е, че килимите са тъкат по начин, по който да се ползва да се ползват  и от двете страни.

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Всяка година фестивалът популяризира традиционните чипровски килими, дава възможност за представяне на различни фолклорни занаяти и ръчна изработка. Освен традиционните мотиви, всички посетители ще имат възможността да видят съвременните елементи в изработката.

ФЕСТИВАЛ НА ЧИПРОВСКИЯ КИЛИМ 2019

Освен изложбената част фестивала организира и базар за ценителите на ръчна изработка, от който могат да се закупят ръчно тъкани килими и различни сувенири с чипровски мотиви.

 

Как точно се изработват, каква е традицията и много други интересни неща гостите на фестивала ще научат на площад “Чипровско въстание” гр.Чипровци от 27.04 – 28.04.2019

До гр.Чипровци, България

Author: Veni M Art

 

%d bloggers like this: