fbpx

Акрилни бои – как да ускорим или забавим изсъването им при работа

Съвети за начинаещи и не само

 Акрилната боя е един от най-добрите варианти,както за начинаещи така и за професионалисти. Ценово достъпна, работи се с вода, бързо изсъхва, няма мирис, универсална е и практична. Ако не сте доволни от това, което сте нарисували или оцветили може да оставите боята да изсъхне и да го оцветите отново само след минути.

Акрилът е пластичен полимер и може да рисувате всички видове повърхности, които не са покрити с масло или восък. За разлика от маслените бои, акрила може да се използва без токсични разредители и се почиства лесно с вода и сапун. За особеностите на акрилните бои сме писали на нашият Блог.

 

  • Parisian caramel bag

    Parisian caramel bagShtrikarica unique caramel bag
    50.00 Add to cart
    Shtrikarica logo

Разберете, как да забавите или ускорите изсъхвненето на акрилната боя.

Изсъхване на акрилна боя.

Маслените, акрилните, текстилните и акварелните бои са познати на художниците със свойствата им на изсъхване. За това те избират различни видове бои и техники на рисуване.

За бързи резултати –  ускорете изсъхването

 За да разкажем, как да ускорите изсъхването първо ще кажем „две думи“ за  процеса.

„Изсъхването е процес ,който се състои в изпаряване на водата или разтворителя от боята и попиване в повърхността.Този процес често се използва преди завършване на продукта или картината.“

Първите нанесени слоеве боя обикновено изсъхват по-бавно, за разлика от тези на повърхността – с няколко трика ще може да ускорите този процес. Това ще Ви помогне ,ако сте решили да оцветите или нанесете друг цвят.

Акрилна живопис

Бързо съхнещата акрилна боя  изсъхва по-бързо, за разлика от обикновената акрилна боя.Има начин да ускорите този процес още малко или да използвате метода за обикновени акрилни бои.

Естественото изсъхване на акрилна боя може да се забърза ,ако оцветения предмет оставите на топло място ,с ниска влажност на въздуха, или да оставите в близост до вентилатор,но не прекалено близо.Циркулацията на въздуха до предмета спомага за изпаряването на влагата от повърхността на предмета.

Акрилните бои изсъхват бързо, ако оставите предмета под лампа,разбира се не прекалено близо, защото може да се измени цвета или да се напука повърхността.

 Сешоар за коса на най-нисък режим на работа и най-ниска темература също може да е добър инструмент за бързо действие.Избягвайте да нагрявате прекомерно боята, зашото рискувате да се напука или измени.Много е важно струята на сешоара да минава равномерно от всички страни на предмета.

Забавете изсъхването

Когато рисуване с акрилни бои, излагането на боята на въздух може да ускори изсъхването дори повече от характерното – на палитрата или на платното например.Ето няколко метода, които може да опитате за да забавите това свойство на боята и да рисувате по дълго.

Малка бутилка с пулверизатор пълна с вода е един добър или най-добрия и лесен начин за да задържите боите влажни по време на рисуване. С нея може да пръскате внимателно палитрата ,за да поддържате влажността.За най-добри резултати използвайте дестилирана вода, ако нямате може да ползвате чешмяна вода.

Акрилни бои, как да забавим или забързаме изсъхването им?

Направете си куп от 6-10 парчета кухненска хартия и ги навлажнете с вода използвайки бутилка с пулверизатор. Количеството боя, което е необходимо нанесете върху салфетките.Това ще задържи боята дълго време влажна.Пръскайте с вода за да може повърхността също да не изсъхва.

Кухненската хартия не позволява да смесвате боите, за смесване използвайте палитра.Използвайте четка или ножче за смесване ,така също може да вземате от хартията и да смесвате в палитрата.

Използвайте акрилен гел, той забавя процеса със съхненето и запазва боите влажни по-дълго време. Може да го смесвате с боите в палитрата, с която рисувате.Никога не забравяйте да затваряте плътно тубите или бурканчетата на Вашите бои.

Когато рисувате първо скицирайте с молив на платното и чак,  когато сте готови отворете боите и започнете да творите.

%d bloggers like this: