fbpx

Vodič za početnike Heklanje Magija čvora II DIO

Čestitamo što ste odlučili napraviti drugi korak ka savladavanju vještine koju svi dobro znamo kao heklanje. Bez obzira da li ste oduvijek željeli da naučite tehniku heklanje ili tek odnedavno počeli da žudite za magičnim radom kukice i prediva, dobrodošli! Odabrali ste odlično mjesto za početak.

U prethodnom dijelu Vodič za početnike heklanje Magija čvor I DIO smo se fokusirali na osnove i teorijski dio koji je potrebno savladati kako bi se heklanje u dijelu demistifikovalo i prenijelo kao tehnika koju je moguće savladati uz malo truda. 

Danas smo za Vas dragi početnici pripremili nastavak Vodiča za heklanje u kojem ćete imati priliku da se upoznate sa osnovnim bodovima i načinima kreiranja istih. Pa da krenemo 🙂

Vrijeme je za heklanje

 • Dekorativna slika

  Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
  10.00 Add to cart
  mirjana.n logo

Čekanje je završeno! Sada kada ste naučili osnovne pojmove, vrijeme je da počnete sa heklanjem. Pokazaćemo vam kako.

Anatomija osnovnog lanca

U prvom vodiču ste naučili kako da napravite osnovni lanac (podsjetite se OVDJE), a sada morate da saznate koji su to različiti djelovi lanca prije nego što stvarno počnete sa savladavanjem heklanja.

Osnovni lanac ima dvije strane. Strana koja je okrenuta ka Vama dok heklate se jednostavno naziva gornja strana. Sa gornje strane, petlje kreiraju liniju u obliku slova “V”. Svaka petlja “V” ima dvije strune. Struna koja je na desnoj strani (ili jbliža vama) naziva se prednja petlja. Struna koja je levo (ili dalje od vas) naziva se zadnja petlja. U presjeku ove dvije strune kreiraćete petlje (bodove).

Strana lanca koja se nalazi suprotno od gornje strane se naziva dno ili donja strana. Na donjoj strani petlje kreiraju jednu liniju „ispupčenja“. Pogledajte pažljivo ovu liniju i uvidjećete da je ona takođe petlja. Ova petlja se naziva donja petlja.

Šta ćemo sve naučiti prateći Kukicin Vodič Magija čvora

Učićete kako da uradite četiri osnovne petlje (boda) za heklanje. One se razlikuju po visini, od najnižeg do najvišeg:

 • Niski stubić
 • Polu-visoki stubić
 • Visoki stubić
 • Dvostruki visoki stubić

 

Postoji veliki broj bodova i stubića a mi ćemo se u ovom dijelu koncentrisati na četiri osnovna odnosno prethodno navedena.

Osnovni bodovi

Početak je najteži deo, ali kada se niski stubić savlada, ostatak će ići sve glatko. Bićete spremni da se pređete na složenije bodove prije nego trepnete.

 

Niski stubić

Prvi red koji je potrebno isheklati je najteži. To je zato što nemate previše prediva za držanje, pa će uvijek biti malo nezgodno. Strpljivo. Imajte na umu da će nakon završetka prvog reda ostatak postati mnogo lakši.

Da biste započeli svoj prvi red niskog stubića, napravite osnovni lanac koji ima jedanaest petlji. Držite predivo i kukica baš kako ste ranije naučili. Potom držite osnovni lanac tako da je vrh okrenut ka vama, a vaš palac i srednji prst drže treću petlju od kukice. Da biste lakše provukli kukicu, povucite palac od držača do grla kukice, a zatim usidrite petlju na kukicu palcem.

 

Poluvisoki stubić

Ovaj bod se mnogo koristi u izradi najrazličitijih predmeta, a vrlo često је sastavni dio komplikovanijih bodova.

Uradite niz lančića. Navijutak, provucite heklicu kroz petlju osnove, izvucite kroz samo 1 petlju, navijutak, provucite kroz sve 3 petlje na heklici. Ponavljajte do kraja reda, a onda počnite iznova.

Poluvisoki stubić, half double crochet (hdc) se koristi za izradu raznih dezena sa lukovima, za oduzimanje na okruglinama da bi se izjednačili visoki i niski stubići. Poluvisoki stubići heklani u redovima daju sitan rebrasti dezen. Drukčiji dezen se dobija kada se poluvisoki stubići rade izmedju petlji prethodnog reda. Na kraju reda ga heklate u lančić za okretanje. Dezen izgleda kao pomeren.

Visoki stubić

Visoki stubić je pored niskog stubića najvažniji bod koji treba da znate u heklanju. Svi dezeni i drugi bodovi se zasnivanju na ova dva boda. Kada počnete visoki stubić, najpre jednom obavijete nit oko kukice i to otpozadi prema napred.

Ubodete kukicom kroz obe niti horizontalno položene petlje iz prethodnog reda a zatim na isti način obavijete nit. Obavijenu nit izvucite kukicom ispod položene petlje a nit ponovo obavijte oko kukice.

Obavijenu nit provucite kroz petlju i kroz nit na kukici (polovina stubića), to je važno za oduzimanje i druge bodove. Nit opet obavijte oko kukice i provucite kroz preostale dve petlje na kukici. To je poslednja faza izrade visokog stubića. Visoki stubić je uradjen.

   

 

 

 

 

Uradite niz lančića. Navijutak, provucite heklicu kroz petlju osnove, izvucite kroz 2 petlje, navijutak, izvucite kroz 2 petlje, navijutak, izvucite kroz preostale 2 petlje. Time je bod zavrsen. Ponavljajte do kraja reda, okrenite rad, 2 lančića, počnite iznova zahvatajući obe položene niti petlje prethodnog reda.

 

Dvostruki visoki stubić

Uradite niz lančića. * 2 navijutka na kukicu, provucite heklicu kroz petlju osnove, izvucite kroz 2 petlje, navijutak, provucite kroz druge 2 petlje, navijutak, provucite kroz роslednje 2 petlje. Time је izrada ovog boda završena. Od * do * ponavljajte do kraja reda, okrenite rad I počnite iznova.

 

Dio teksta preuzet i prilagođen sa:

Pleteljko Blog

Video:

Youtube Pletenje.net

Youtube Štrikarije

%d bloggers like this: