fbpx

Новото интервју на  Блогот на Кукица посветен е на обработка на дрвото, а за тоа разговаравме со  Мирјана Велева креативка од Македонија, која од 2007 година работи во своето студио Креација Нова се занимава со изработка на дрво и изработува  убави и практични предмети од овој благороден материјал.Во интервјуто ќе прочитате каде  госпоѓа Мирјана ја наоѓа својата инспирација за својата работа, како работата со деца и помага во обработката  на  дрвото, дали дрвото е специфично за работа и се она што ве интересира за овој материјал.

Кои предмети најчесто ги изработувате ?

Професија ми е педагог, работам како воспитувач во предучилишна установа. Секогаш сум се занимавала со аматерско сликање, а работата ми овозможува заедно со децата да го развивам овој мој талент, затоа што во работата со деца навистина треба да бидес креативен.

Имав желба да си одвојам неколку часа во седмицата само за мене и моето хоби.

Така започна приказната. Во почетокот сликав на стакло и се воодушевував на трансвормацијата на боите во зависност од светлината. Така дојдов на идеја да почнам да изработувам столни лампи сликани на стакло што ќе бидат поставени на држач изработен од дрво. Сликањето ме одушевуваше, ме релаксираше, но кога стигнав до дрвениот дел за ламбата наидов на потешкотии, всушност барав некој занаетчија кој ќе ми направи тоа што ми беше потребно, а тоа беа најчесто неколку држачи со различни форми, ама неможев да најдам мајстор што би сакал да ми направи неколку уникатни дрвени предмети што ми беа потребни, едноставно не им беше исплатливо за толку малку парчиња. Така еден ден мојот син Филип , кој инаку е машински инжињер,ми рече дека тој ќе ми ги направи дрвените делови што ми беа потребни. Ја бев пресреќна,  а Филип полека се вклопуваше во моето хоби, така тој почна да ги дизајнира и изработува дрвените делови за ламбите, а потоа почна да дизајнира дрвени рамки за огледала. Јас продолжив и понатаму да сликам а Филип почна сериозно да работи со дрвото. Многу учевме, читавме, гледавме интернет страници и научивме голем дел од она што требаше неопходно да се знае за работа со дрво.Мојот син се снабди со секаков вид на алати, направи прекрасна работилница за изработка на предмети од дрво кој што сам ги дизајнираше и ги изработуваше, почнавме да учиме еден многу убав и интересен занает.Неговата професија  беше од гоема важност за  ова хоби кое полека прерасна во семејна работа. Предметите што ги изработуваме воглавно се мали дрвени детали што ја дополнуваат домашната атмосфера и ја прават потопла, тоа се првенствено столни ламби, мали клуб масички, предмети за во кујна како што се држачи за салфетки, разни даски за сечење и послужување на храна, кутивчиња за зачини и уште многу други ситници каде што може да се употреби дрвото и да го облагороди просторот.

Колку дрвето е специфично за работа? Од каде ја црпете инспирацијата за изработка на некој предмет или уметничка изработка?

Дрвото е жив материјал, со него треба да се работи претпазливо и да се комуницира со него, ако можам така да се изразам, затоа што бара многу , треба многу да се знае за дрвото. Дрвото не е само материјал за изработка со него треба да се однесуваш како со пријател кој ги исполнува твоите желби, кога ќе го воспоставите тој однос работата со дрво е вистинско задоволство.Дрвото е благороден материјал кој што не обединува со природата, предметите изработени од дрво шират топлина околу вас.

Инспирацијата е секаде околу нас, понекогаш и самото дрво, неговата форма или год т.е. шара или боја ви ја дава идејата за некој предмет.Еден ден Филип забележа во дворот една исечена гранка од стебло и веднаш доби идеја да направи скала за папагалите , големи,  што  ги чуваше еден негов пријател. Ја зема големата гранка и за неколку дена направи прекрасна играчка за нив кои што весело по цел ден скокаат по гранките.Еве овој пример го раскажам за да ви доловам дека инспирацијата не треба да ја бараме , посебно кога се работи за дрвото таа сама доаѓа.

Кој вид на дрво најчесто го користите?

За изработка на предметите користиме најчесто бука,јасен, орев во зависност од предметите што ги изработуваме користиме и трупци од цреша, а понекогаш и други видови на дрво. Во процесот на изработката, понекогаш за да  добиеме посебен ефект на предметот употребуваме повеќе видови на дрво со различна шара и боја.

Дали сами сликате на дрвото ? Кои се најчестите мотиви што ве инспирираат да го насликате некоја ваша изработка?

Да дрвото сама го сликам, истражувам, користам пресликување, а сега  најмногу сакам да изработувам мотиви на предметите со рециклрање од илустрирани списанија во техника колаж.Тоа е неверојатно поврзана нишка на два природни материјала кои даваат прекрасен впечаток на топлина и задоволство. Мотивите кои скоро секогаш ги користам се од природата, тука се цвеќињата, пеперутките убави делови од пејсажи, кога ќе го погледнете изработениот предмет одеднаш знаете со кој мотив би ја надополниле неговата убавина и едноставност.

KREACIJA NOVA SHOP

Освен умеетнички изработки Вие изработувате и многу практични, а покрај тоа и многу убави предмети за домачинство. За кои предмети има поголем интерес – за убавото или практичното ?

Точно е дека изработуваме уметнички предметии уникати,  преку нив ја  изразуваме нашата креативност немаме ограничувања имаме повеќе слобода во однос на идеите , формите едноставно уживаме работејќи но исто така со љубов изработуваме и разни практични предмети за во кујна и мали парчиња за некој дел од дневната соба. Кога зборуваме  за интересот за производите, морам да кажам дека поголем е интересот за практичните изработки особено оние за секојдневна употреба, но и тука луѓето ја гледаат разликата ја препознаваат рачната работа и сакаат кога предметите покрај тоа што се практични исти така се убави и за око.  Во некои македонски кафулиња полека се јавува интерес при уредување на ентериерот додаваат и предмети од дрво рачно изработени па така може да се видат кутивчиња за сол,дрвени чинивчиња, корпи за леб, полици за шишиња со вино . Сите изработени предмети , не само оние што се за храна, се еколошки. Изработките ги премачкуваме совосок или специјално масло за заштита на дрвото, најчесто дрвото останува во својата природна боја , а за сликање употребувам бои на водена база.

Кој се најчестите купувачи на Вашите производи ?

Во почетокот предметите ги изработувавме за себе и најчесто ги подарувавме на нашите блиски  и пријателите па тие потоа почнаа да нарачуваат да им изработиме некој предмет што би сакале да го подарат на некои свои пријатели за некој повод. Имаме порачки и од некои кафулиња обично даски послужување, корпи за леб или послужавници за палачинки, али купувачи нема многу и тоа  не е само наш проблем сите што се занимаваат со рачна изработка се сретнуваат со овој проблем.Тешко е да работиш приватно, а уште потешко е зашто  да се занимаваш со креатина рачна изработка  и  да водиш маркетинг, да продаваш тоа некако не оди заедно, едноставно кажано тоа се две различни работи.

Каква е состојбата на македонската сцена за рачна изработка? Постои ли интерес за занимавање со ракотворби?

Македонците сакат да се занимаваат со занаети и рачна изработка, сакаат да плетат, да изработуваат накит, филигранството е сега многу актуелно и многу креативци изработуваат филигрански накит, ама како што кажав  оваа работа не е исплатлива луѓето ретко се одлучуваат тоа да го претворат во работа за својата егзистенција тоа е макотрпно а и пазарот е преплавен со евтини кинески производи што се алтернатива на вистинските рачни изработки што претставува голема конкуренција. Покрај тоа некако пвеќе има интерес за брендови и марки повеќе би одлучиле да си купат некое парче брендирана облека или мобилен телефон на пр. отколку некој рачно изработен предмет.

Тешко е да се продаде драчна изработка покрај толку голема понуда на кинески производи , може да се каже дека на пазарот е се понудено.

На крајот оставаме простор за Ваша порака и совет до креативците и посетителите на Кукица?

Како стојат сега работите тешко е да се изработи некој предмет а уште потешко да се продаде. Но луѓето се менуваат, навиките исто така и се надевам дека ќе почнат повеќе да ја ценат рачната изработка и дека че се одлучат повеќе да носат рачно плетен шал или уникатен дрвен детал во днениот престој или во кујната.

Уверена сум ваквата состојба не ги обесхрабрува вистинските креативци затоа што тој кога создава не мисли на заработка.Затоа Кукица е вистинската работа за мене и моите соработници, одкако се занимаваме со рачна изработка размислувавме за овој начин на продажба. Во другите земји одамна се користи овој модел но кај нас е  на почетокот.

Кукица е голема поддршка , ми овозможува да дојдам до потенцијални потрошувачи во Македонија, а и пошироко во земјите на Балканот. Тоа  не е мал пазар. Со нашата работа и несебичната помош од тимот на Кукица овој проект сигурно ќе вроди со плод.

Почитувани  креативци да бидеме  истрајни.

Благодарам на Кукица што ми овозможи да го остварам својот сон.

 

KREACIJA NOVA SHOP

(0)

Novi intervju na Blogu Kukice posvećen je obradi drveta, a o tome smo razgovarali sa kreativkom iz Makedonije Mirjanom Milevom, koja se od 2007. godine u svom studiju Kreacija Nova bavi obradom drveta i izrađivanjem lijepih i korisnih stvari od ovog plemenitog materijala. U intervjuu pročitajte gdje gospođa Mirjana nalazi inspiraciju za rad, kako joj rad sa djecom pomaže u obradi drveta, da li je drvo zahtjevno za rad i sve što vas je zanimalo o ovom materijalu.

Koji su to predmeti koje najčešće izrađujete?

Ja sam po profesiji pedagog  i radim kao vaspitačica u predskolskoj ustanovi.  Uvek sam  se amaterski bavila  slikanjem , a posao mi je omogućio da zajedno sa decom razvijam još više taj moj talent jer u radu sa decom zaista treba biti kreativac.

Htela sam odvojiti nekoliko sati u toku sedmice samo za sebe i moj hobi.

Tako je počela  priča. U početku sam slikala na staklu i oduševljavala sam se transformacijom boja u odnosu na svetlost.Tako sam došla na ideju da izrađujem stolne lampe slikane na staklu koje bi bile postavljenje  na drveno postolje. Slikanje me je ispunjavalo, ali kad sam došla kod drvenih delova za lampe naišla  sam na problem, tražila sam nekog ko će izraditi to što mi je bilo potrebno, a to su bili najčešće nekoliko postolja razlicitih formi, nisam mogla naći majstora koji bi hteo izraditi nekoliko unikatnih drvenih predmeta koji su mi bili potrebni , jednostavno nije im bilo isplativo.

Tako jednog dana moj sin Filip, inače po struci mašinski inžinjer, rekao je da će on izraditi to što mi treba. Ja sam bila presrećna, a polako se i Filip uklopio u moj  hobi tako da  je on u početku dizajnirao drvene delove lampi, a onda je počeo izrađivati i drvene okvire za ogledala. Ja sam se i dalje bavila svojim hobijem, a Filip je voleo raditi sa drvetom, puno smo učili i naučili o drvetu, Filip je nabavio raznih alata za izradu predmeta koji je dizajnirao I izrađivao, počeli smo učiti jedan vrlo lep zanat, a njegova profesija je bila od velike važnosti i velika pomoć  za ovaj hobi koji je polako postao familijarni posao. Predmeti koji izrađujemo uglavnom su mali drveni detalji koji dopunjuju domaću atmosferu i čine je toplijom , to su prvenstveno lampe, mali klub stolovi, predmeti za kuhinju kao držači za salvete, razne daske za sečenje i posluživanje hrane, kutijice za začine i još mnogo toga gde se drvo može upotrebiti oplemenjujući prostor.

 

Koliko je drvo zahtjevno za rad? Otkud crpite najviše inspiracije kada krećete sa izradom nekog predmeta ili umjetnine?

Drvo je živi material sa njim se treba vrlo oprezno raditi i komunicirati, ako mogu tako da se izrazim, jer je zahtevno  -morate puno naučiti o drvetu. Drvo nije samo material za rad, njega morate tretirati kao prijatelja koji ispunjava vaše želje, kad to postignete rad sa drvetom je zadovoljstvo. Drvo je vrlo plemenit materjial koji nas spaja sa prirodom i predmeti izrađeni od drveta šire toplinu oko vas.

Inspiracija je svuda oko nas, ponekad i samo drvo njegov oblik ili god te šara ili boja daje vam ideju za neki predmet. Jednog dana Filip je video jednu posečenu granu sa nekog stabla u dvoristu i dobio je ideju da napravi penjalicu za velike papagaje, koje je čuvao jedan njegov prijatelj. Uzeo je veliku granu i za nekoliko dana postala je savršena igračka za papige koji po ceo dan skakucu po noj. Eto ovaj primer sam navela da kazem da jednostavno inspiraciju ne treba traziti, narocito ako se radi o drvetu, ona sama dođe.

Koje drvo najčešće koristite?

Za izradu predmeta koristimo najviše drvo buke, jasena i orah, u zavisnosti od predmeta koji izrađujemo koristimo i panjeve trešnje, a ponekad i drugih vrsta drveta. U procesu rada nekad da bi dobili željeni efekat predmeta upotrebljavamo više vrsta drveta različitih boja i šara.

Da li sami oslikavate drvo? Koji su najčešći motivi koji vas inspirišu da oslikate komad drveta?

Da, drvo sama oslikavam, istrazujem , koristim i preslikavanje, a sada najviše volim da izrađujem motive sa predmeta za reciklažu ilustriranih časopisa u tehnici kolaž. To je lepo povezana nit dviju prirodnih materijala koji daju izuzetan utisak topline i zadovoljstva. Motiv koji skoro uvek koristim je priroda, tu je cveće, leptiri i lepi delovi pejsaža okoline, kad pogledate izrađeni predmet odjednom znate kakav motiv bi nadopunio njegovu lepotu i jednostavnost.

KREACIJA NOVA SHOP

 

Osim umjetnina Vi izradjujete i u kućanstvu vrlo korisne, a uz to zaista lijepe predmete. Za čim vlada veće interesovanje – za lijepim ili korisnim?

Tačno je da izrađujemo umjetnine i unikate gde izražavamo našu kreativnost i gde mi ustvari radeći uživamo jer nemamo ograničenja, ima više slobode, ali radimo isto i sa ljubavlju razne korisne predmete za kuhinju kao i aksesoar za neki kutak u dnevnom boravku. Ako govorimo o interesovanju za proizvode veći je interes za korisnim predmetima, ali i tu ljudi mogu videti razliku – vole kad su  predmeti pored toga što su korisni i prakticni istodobno prijatni i lepi za oko. U nekim makedonskim kafićima javlja se interes da u svom enterijeru imaju drvene predmete kao kutije za so, drvene tanjire, korpe za hleb, police za flase vina. Svi izrađeni predmeti , ne samo oni za hranu , su ekološki. Premazujemo ih sa voskom ili specijalnim uljem za zastitu  drveta, najčešće drvo ostavljamo u prirodnoj boji, a za oslikavanje koristim boje na vodenoj bazi.

Ko su najčešći kupci Vaših proizvoda?

U pocetku izrađivali smo predmete za sebe i uglavnom za poklon svojim rođacima i prijateljima, koji zatim su trazili da im izradimo po narudžbini nešto što bi hteli pokloniti za neki povod nekim svojim prijateljima. Neki kafici naruče obicno daske i korpe za hleb ili poslužavnike za palacinke, ali kupaca nema mnogo.

Kakvo je stanje na makedonskoj sceni ručnog rada? Koliko je interesovanje za bavljenjem ručnim radom?

Makedonci vole da se zanimaju izradom rukotvorina, vole da pletu, izrađuju nakit, filigran je sada aktuelan i mnogi kreativci izrađuju filigranski nakit, ali posto uglavnom je neisplativ posao – ređe se ohrabruju da to primene kao rad za egsistenciju, jer je velika konkurencija kineskih jeftinih proizvoda koji su alternativa za pravi ručni rad. Ljudi nekako imaju više interes za brendove, pre bi odlučili da kupe neko parče odjeća ili mobilni telefon nego neki predmet ručnog  rada. Teško je prodati rukotvorinu pored tolike ponude kineske robe, gotovo sve je ponuđeno na tržištu.

Na kraju ostavljamo prostor za Vašu poruku i svajet kreativcima i posjetiocima Kukice.

Kako sada stoje stvari teško je raditi, a još teže prodati rukotvorinu. Ali ljudi se  menjaju, navike isto tako i nadam se da će više hteti nositi ručno pleteni šal, ili imati unikatni drveni detalj u dnevnom boravku ili kuhinji. Ovo ne obeshrabruje prave kreativce. Kreativac kad stvara svoj rad ne misli na zaradu, zato Kukica je prava stvar za mene i moje saradnike, a isto tako i za sve ostale na Kukici. Od momenta  kad smo počeli da se bavimo rukotvorinom razmišljali smo za ovakav model prodaje. U drugim zemljama se uveliko koristi ovakav vid prodaje. Kod nas u Makedoniji je tek na začetku.

Kukica  je velika podrška, omogućuje mi da dođem do potencijalnih kupaca u Makedoniji, a i šire sa  zemljama Balkana.To nije malo tržiste. Uz naš rad i nesebičnu pomoć  od tima Kukice sigurno ovaj projekat urodiće uspehom.

Dragi kreativci budimo istrajni.

Hvala Kukici što mi je omogućila da ostvarim svoj san.

POSJETITE KREACIJA NOVA SHOP

(0)