fbpx

Papir: Potencijalno dugotrajan materijal, jeftin i lak za obradu


Papir je materijal koji se u današnjem svijetu široko primjenjuje za pisanje i pakovanje, a sve više i za proizvodnju enterijerskih ukrasa, pa čak i nakita.

Najbolji papir se pravi od biljaka koje sadrže velike količine celuloze u svojim vlaknima ili od krpa od prirodnih materijala kao što su pamuk i lan. Debljina papira se mjeri kaliperom i obično je od 0,07 do  0,18 mm. Međutim, papir se najčešće klasifikuje po težini. U Evropi se koristi standard ISO 216 sistem veličina papira, a težina se izražava u gramima po kvadratnom metru (g/m² ili obično samo u g) papira. Štampani papir je generalno između 60 g i 120 g. Sve teže od 160 g se smatra karticom. Težina tabka stoga zavisi od dimenzija papira i njegove debljine.

Kada je riječ o obradi papira, obrada velikih količina i velikih formata obavlja se mašinski, uglavnom u štamparijama. Sa druge strane, za izradu ukrasnih predmeta i nakita potrebni su kućanski instrumenti i alati – makaze, skalpel, lijepak, lenjir, drvene i plastične podloge, voda, boje, lak…

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

IZLAŽITE SVOJE RUKOTVORINE U NAŠEM SHOP-U

Pri pomenu papira, asocijacija je obično kratkotrajnost, što naravno ne mora da bude slučaj ukoliko se koriste lakovi i slični materijali za zaštitu. Osim toga, umjesto papira za izradu predmeta može se koristiti i tanki karton, koji je takođe lak za obradu. Od kartona se mogu napraviti i zidni ukrasi, pa i čak i okviri za slike i fotografije. Takođe, papir se tokom obrade može nanositi u slojevima što predmete izrađene od tog matrijala čini mnogo čvršćim i dugotrajnijim.

Još jedna odlična odlika papira je i to što se može kombinovati sa svim materijalima, pa se uz pomoć papira mogu napraviti i pomoćni ukrasi i dekoracije.

Kratko rečeno, papir nudi beskonačno mnogo kombinacija izrade, a sve zavisi od vaše maštovitosti, vremena i umijeća koje ćete uložiti.

Za one koji imaju dovoljno vremena i umjetničke nadarenosti, prpiremili smo i jedan tutorijal za izradu prelijepe papirnate iskakalice koja može krasiti vaš dom, ili biti savršen poklon ukoliko nekoga želite podsjetiti koliko ga volite.

POSJETITE KUKICA SHOP

 

IZLAŽITE NA KUKICI

%d bloggers like this: