fbpx

Održana izložba suvenira i fotografija „Vidim te“

NVO “Pružite nam šansu” koja okuplja roditelje djece i omladine sa smetnjama u razvoju u saradnji sa fotografskim studiom “Ref:lex” i  Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, organizovala je 24. decembra u tržnom centru Delta City izložbu suvenira i fotografija pod nazivom “Vidim te”.

I pored lijepog vremena koje je podgoričane u nedjelju “izvuklo” u parkove i porodične šetnje, ne mali broj naših sugrađana, vjerovatno zbog praznične euforije kupovine poklona, nedjeljno poslije podne proveo je u šoping centru Delta city. Upravo u centralnom dijelu tržnog centra bila je smještena izložba “Vidim te”.

Izloženi predmeti privukli su pažnju znatiželjnih posjetilaca, a posebno djece koja su preko puta uživala u čarolijama Deda Mrazove kolibe. Na izložbi su se našli predivni ručno rađeni predmeti koje su sopstvenim trudom izradili mladi ljudi koji su, i pored svojeg hednikepa, pokazali veliku kreativnost i tako dokazali da trud, volja i rad iz ljubavi uvijek daju pozitivan rezultat.

Sve ovo je bio dio projekta “Radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim i kombinovanim smetnjama u razvoju kroz izradu fotografija sa motivima Glavnog grada Podgorice i aplikacija na suvenirima”, dok je izrada suvenira bila dio radno okupacione terapije. Predsjednik udruženja “Pružite nam šansu”, Danijela Prelević, kazala je da ova izložba kao i cijeli projekat ovim mladim ljudima pružio šansu da se osjećaju korisnim.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

– Ova djeca nemaju visok nivo samopouzdanja pa im uključivanje u ovakve projekte podiže vjeru u sebe. Na ovaj način oni su kao, na žalost, najmarginalizovanija grupa dobili priliku da se pokažu – kazala je Prelević.

Ona je dodala da predmeti koje su oni izradili mogu da posluže u svrhe reprezentacije velikih kompanija koje bi na taj način mogle da pomognu održivost Udruženja.

– Na Zapadu je praksa da djeca sa smetnjama u razvoju izrađuju poklone za kompanije odnosno njihove klijente što je jedan vid društveno odgovrnog poslovanja – zaključila je Prelević.

Ona je pozvala i nadležne institucije da pomognu Udruženju izdavanjem prostora kako bi se proširio krug djece i omladine koja se uključuje u njihove projekte.

Cijeli projekat je podržao i Aleksandar Jaredić, vlasnik fotografskog studija “Ref:lex” koji je radio sa mladim ljudima članovima udruženja.

%d bloggers like this: