fbpx

Novi servis Instagrama: Sa radom počeo IGTV


Facebook je uputio malo konkretniji udarac prema YouTubeu tako što su lansirali IGTV aplikaciju koja omogućuje upload videa isključivo u vertikalnom formatu do sat vremena dužine u odnosu na dosadašnji limit od 60 sekundi.

Vertikalni format

Zbog nemogućnosti dobrog kadriranja i smanjene mogućnosti za kompoziciju i radnju vertikalni format nije uvijek idealno rešenje, ali ovo je svijet u kojem se stvari mijenjaju iz dana u dan i pratiti dnevne trendove više nije samo potreba već nužnost.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Uostalom, zamislite snimak u kojem vi radite dok u dnu ide tekst koji opisuje rad ili proizvod. Mogućnosti su u tom smislu gotovo beskrajne – od marketinškh, pa čak i kreiranja online kurseva, radionica i prezentacija.

Sa druge strane, ovo vam omogućuje i da bez problema snimite bilo koji video svojim mobilnim telefonom – bez potrebe da ga okrećete za 90 stepeni u desno, ili lijevo.

Mora se priznati i da su dobro pripremili teren sa Instagram story funkcionalnošću, slikama i videima do 15 sekundi koje smo u stanju gledati nenormalno dugo i svi su u vertikalnom formatu pa nam ništa ne smeta.

Može li se do IGTV-a kroz Instagram?

novi servis instagrama igtvNavodi se kako će Instagram aplikacija imati poveznicu na IGTV, tako da će korisnici vrlo jednostavno moći da pristupe svom sadržaju direktno, bez da moraju posebno otvarati aplikaciju. Nešto slično kao Facebook aplikacija i Messenger aplikacija.

Ovo je odlična stvar jer ćemo tako bez problema sve pratioce moći direktno da uputimo na kanal gdje se video može gledati duže od 60 sekundi

U tom smilu, ovo nudi dodatnu prednost onome što smo pomenuli u prethodnom paragrafu, a tiče se marketinškog predstavljanja. Karatak video trajanja do 60 sekundi, koji se završava pozivnicom za stranicu koja nudi nastavak i kraj iste priče. U konačnom, sada možete snimati sopstvene propagandne video materijale i plasirati ih na sopstvenim kanalima.

A priča se tu ne završava.

Što nudi IGTV?

Aplikacija je dosta jednostavna, odmah prikazuje video bez nekih komplikacija, što u krajnjem slučaju nudi otvaranje prostora za video podcast, video recepte, video priče, video kurseve, vide recenzije…

Potencijalna opasnost je da će nam uravo zbog ovih rednosti biti „poslužena“ gomila dosadnih video materijala. Međutim, za Vas, naše Kukičare, koji ste dokazano puni mašte i kreativnosti ovo može biti i dodatna prednost jer ćete upravo u tom moru dosade vi biti onaj talas zadovoljstva.

Još jedan mali nedostatak je upload limit od jednog sata, ali kreatori aplikacije najavljuju kako će kroz vrijeme taj limit nestati pa ćemo imati potpunu slobodu kod uploada i samo čekamo prvi cjelodnevni IGTV video.

novi servis instagrama igtv

Kreiranje vlastitog kanala?

U saopštenjima se navodi kako će IGTV kreativnim stvaraocima omogućiti da stvaraju svoje kanale na koje će se njihovi pratitelji moći pretplatiti (subscribe model s Youtube-a) i tako odmah dobiti obavještenje novim videima, a u opis videa bit će moguće i staviti linkove što je odlična prilika za leadove.

Ono što zanima ne samo nas već i sve ostale je i  da li ovo zapravo vodi samo ka oglasima unutar videa i zaradi kreatora samog IGTV. Odgovor je pokušao dati Kevin Sistrom, CEO Instagrama.

– Danas u IGTV-u nema reklama, ali je očigledno vrlo razumno mjesto za oglase. Kreatori mnogo vremena ulažu u IGTV video zapise i on mora postati održiv, odnosno ponuditi način da se monetizuje u budućnosti – saopštio je Sistrom.

Kako se iz ovoga lako može zaključiti da u bližoj budućnosti možemo očekivati monetizaciju za oglašivače, ali i za kreatore, samo je pitanje u kojoj će to mjeri biti zastupljeno s obzirom na notornu činjenicu  da klik na ovim prostorima i klik u Americi ne vrijede jednako – dakle, jedno od otvorenih pitanja je da li se gledati engagement, pogledi, klikovi?

Ko sve može upload-ovati video?

CEO Instagrama je na predstavljanju naglasio kako će svi imati tu mogućnost, samo će manji i novi profili u startu moći pregledavati druge video materijale, ali s vremenom će i oni dobiti mogućnost uploada.

Kako definira manje profile nismo uspjeli doznati, ali vjerojatno postoji parametar u broju pratitelja.

Međutim, ukoliko do sada niste sakupili dovoljan broj pratilaca, Kukica Instagram profil je idealno mjesto sa kojeg u trku možete krenuti sa prednosti od skoro 900 pratilaca.

Ono što je odlično jest da video možete uploadovati i preko računara – samo odete na instagram.com, tamo pronađete IGTV i bez problema dignete video.

Zaključak

Kao i svaki novitet, IGTV-u treba vremena kako bi vidjeli hoće li funkcionisati i kako će se stvari razvijati, ako stvari gledamo isključivo iz promatračke pozicije.

Međutim, kao kreatori sadržaja nemamo vremena za čekanje – treba odmah krenuti u osvajanje IGTV polja svim video materijalima, pa makar iskopali stare i ponovno ih uploadali, samo stvarajte sadržaj i napunite profil. Iskoristite ovaj početni period da isprobate novi način funkcionisanja IGTV-a, naviknete svoje pratitelje gdje mogu gledati vaše epizode i odmah u startu definišite kategorije koje ćete emitovati kako bi znali kakav program mogu očekivati, u koje vrijeme i kojeg trajanja.

Jer ipak, sada imate priliku pokrenuti svoj prvi pravi TV kanal.

%d bloggers like this: