fbpx

Jedan od najjačih ljudi na svijetu plete pred svaku borbu

Moris “The Pirate” Grin skrenuo je pažnju na sebe kada je nedavno svojio MMA titulu boreći se protiv aktuenog šampiona Džefa “Lights Out” Hjuza. Međutim, ono po čemu je Grin takođe poznat je njegova ljubav prema – pletenju.

Greene, zvani “TheCrochetBoss”, pred svaku borbu plete i hekla kako bi se smirio i opustio pred ulazak u ring.

– To je proces stvaranja osjećaja. Kada zvono zazvoni, dodirujete rukavice i plešete tražeći otvor. To je ista stvar kad pletem – objasnio je „TheCrochetBoss“ Grin.

Grin kaže da mu kukičarenje zapravo “ispunjava rupu u stomaku” koju mu stvara nervoza pred borbu. Tako je i pred meč za titutlu, umjesto da razmišlja o načinu kako da izbjegne Hjuzov udarac, meditirao izrađujući šal koji je počeo tog jutra i dizajnirao kako bi kompletirao zimski aksesoar.

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

Grin je, prema pisanju magazina Mel, samo jedan od više od dva miliona muškaraca u SAD koji se bave pletenjem i heklanjem. Ove podatke ažurira Craft Yarn Council.

Kao pozitivan primjer navodi se i slučaj prijatelja Kukice,Luisa Borie, a tu su i poznati glumac Rajan Gosling; Sufjan Stevens, koji je radio za američku TV zvijezdu Martu Stjuart; Rasel Krou, koji je počeo plete kako bi se izborio sa napadima bijesa; poznati britanski pjevač Hariu Stajls, koji plete na turnejama kako bi se opustio u toku putovanja; glumac Dejvid Arket, koji se pojavio na naslovnoj strani knjige Celebriti Scarves 2 za podršku istraživanja raka dojke; i majstor glume Kristofer Voken koji plete na reklami za danski muški brend JACK & JONES.

Bez obzira da li to zna ili ne, Grin je ritual pletenja započeo i zbog dokazanih terapeutskih prednosti povezanih sa iglom.

– Pletenje istovremeno aktivira obje hemisfere mozga, što dovodi do povećanja nivoa serotonina i endorfina koji nam daju osjećaj zadovoljstva, mira i sigurnosti. Bolest je samo manifestacija neravnoteže u organizmu. Što više možemo da vratimo naše telo u optimalni balans, to ćemo prije ukloniti bolesti – objašnjava Karen Zila Hejz, senzorni specijalista i vodeći stručnjak u oblasti terapeutskog pletenja u Torontu.

Studije su pronašle pozitivnu korelaciju između pletenja i niza bolesti uključujući šizofreniju, anksioznost, depresiju, nesanicu i visok krvni pritisak. Pored toga, studija iz 2007. godine koju je proveo Institut za um i tijelo Harvardove medicinske škole otkrila je da pletenje smanjuje srčani pritisak u prosjeku za 11 otkucaja u minuti i izaziva “poboljšano stanje smirenosti” slično onom koji se nalazi u svakodnevnoj praksi joge i meditacije.

 

%d bloggers like this: