fbpx

Epoksi smola: Kako se postavlja i koliko košta

Epoksi smola ili, ispravnije, dekorativna smola je visokokvalitetan materijal za oblaganje podova i zidova, ali i drugih površina. Ranije smo na našem Blogu obradili temu epoksidne smole dok ćemo u narednim redovima prenijeti dodatna zapažanja vezana za postavljanje i cijenu epoksidne smole.

Epoksidna smola se razlikuje od drugih obloga po tome što je znatno elastičnija i čvršća. Ove osobine je izdvajaju od gotovo svih drugih materijala. Epoksi smola se može koristiti za dekoraciju predmeta na gotovo neograničene načine.

Kada se radi o oblaganju podova, prednost eposki smole je nepostojanje fuga što je čini izuzetno lakom za održavanje.

Dekorativni zidovi od epoksi smole izrađuju se isključivo po narudžbini i prilagođeni su svakom pojedinačnom prostoru i želji kupca

  • Dekorativna slika

    Ručni rad Moguća izrada po narudžbi
    10.00 Add to cart
    mirjana.n logo

cena eposki smola, dekorativna smola, epoksi smola, podovi, postavljanje epoksi smole, smola

Postupak postavljanja epoksi smole

Zbog osobina materijala, epoksi smola postavlja se u slojevima, od osnovnog premaza pa sve do završnog laka.

U zavisnosti od od tipa izabranog materijala ide u od 4 do 6 slojeva.

Vrijeme trajanja radova je otprilike 4 do 6 dana. Svaki sloj se suši 24.

Preporuka je da se za postavljanje visokodekorativne smole angažuju isključivo stručnjaci!

 Razlog je niz profesionalnih alata koji su nužni prilikom ugradnje, ali i poznavanje samih materijala kao i iskustvo i znanje izvođača. Epoksi smola nije gotov proizvod koji se može kupiti u prodavnici i postaviti po principu Uradi sam, već su to višekomponentni sistemi koji imaju svoja pravila mešanja i nanošenja. Ipak uz dosta vježbe, vrijeme i stečeno iskustvo postavljanje epoksi smole nije prevelika filozofija.

epoksi-smola-dnevna-soba

Pogodna i za podno grejanje

Epoksi smola spada u kategoriju toplih podova (kao parket), a ima sve karakteristike čvrstih podova. Takođe, pogodna je za ugradnju u prostore tuš-kabina jer stvara efekat bazena, vrlo se lako održava, nema fuga, ima određenu elastičnost.

Cijena epoksi smole

Eposki smola ima prihvatljivu cenu. Ona se kreće od 25 evra po metru kvadratnom sa ugradnjom sa deljinom od oko 1,5 mm. Kada se doda PU lak, koji služi za dobru UV zaštitu i protivkliznost, cena se diže na 30-40 evra/m2.


Epoksid, epoksi smola (epoxy resin) se formira kada se smola pomiješa sa učvršćivačem. Poznata je i kao poliepoksid. Ove dvije komponente (smola i učvršćivač) dolaze u tečnom obliku. Nakon što se pomiješaju, postepeno postaju čvrst, kristalno čist i izuzetno izdržljiv materijal.

To je zapravo termoset plastika koja nakon sušenja ostavlja određen sloj debljine duž površine. Ovo je idealno koristiti za zaštitu drveta, tako da se ne mora brineti o propadanju drveta uslijed dejstva vode a takođe se ne mora brinuti o ogrebotinama. Naravno, epoksid – eposki smola (epoxy resin) se može koristiti kao premaz ili ljepilo.

Može se koristiti za pričvršćivanje predmeta koji su dekorativni na drvo ili staklo, a potom dodati sloj epoksida kako  bi se zaštitile kreativne ideje.
Iako treba razmisliti o upotrebi maltera ili neke druge vrste punjenja; epoksi smola se može koristiti za popunjavanje  praznina između drvenih letvica ili pak pločica.
Više o osobinama na sledećem linku
%d bloggers like this: