fbpx

Akrilne boje: Kako da ubrzam ili usporim sušenje?

Akrilna boja je odličan medij za početnike jer je relativno jeftin, rastvorljiv u vodi, brzo se suši, svestran i oprašta. Ako niste zadovoljni područjem koje ste naslikali ili obojali možete ga ostaviti da se osuši i obojiti ga ponovo za nekoliko minuta.

Kako je akril plastični polimer, možete obojiti bilo koju površinu sve dok nije pokrivena voskom ili uljem. Za razliku od ulja, akrili se mogu koristiti bez otrovnih rastvarača i lako se čiste sapunom i vodom. O  osobinama akrilnih boja smo više pisali na našem Blogu ovdje, ovdje i ovdje.

U nastavku saznajte kako možete ubrzati ili usporiti sušenje akrilnih boja.

Akrilne boje Kako da ubrzam ili usporim sušenje?

  • Kutija za nakit

    Unikatna izrada u dekupaž tehnici.
    20.00 Add to cart
    Alma Store Dekupaž logo

Sušenje akrilnih boja

Uljane boje, akrilne boje, akvarel i boje za tkanine poznate su po svojim svojstvima sušenja; neki umjetnici upravo biraju svoj omiljeni medijum na osnovu vremena koje je potrebno da se isti osuši.

Akrilne boje Kako da ubrzam ili usporim sušenje?

Ubrzajte sušenje

Kako bismo mogli pristupiti primjeni određenih materijala ili trikova za brže sušenje, potrebno je da se upoznamo šta zapravo proces sušenja podrazumijeva.

“Sušenje je proces prenosa mase, koji se sastoji od uklanjanja vode ili drugog rastvarača isparavanjem iz čvrstog, polučvrstog ili tečnog objekta. Ovaj proces se često koristi kao završni proizvodni korak prije prodaje ili pakovanja predmeta.”

Dok je dubljim slojevima boje obično potrebno više vremena da se osuše, nego li onim na površini, uz pomoć par trikova za sušenje, možete napraviti komad koji je spreman za dodatno bojanje ili za transport primjenom nekoliko tehnika ili materijala.

Slikanje akrilnim bojama

Brzo-sušeća akrilna boja  se znatno brže suši od standardne akrilne boje, koja se takođe suši veoma brzo, ali postoje načini kako da još više skratite vreme sušenja.

Prirodno vrijeme sušenja akrilne boje se može sniziti tako što ćete obojani predmet staviti u toplu prostoriju sa niskom vlažnošću vazduha ili postaviti u blizini ventilatora. Cirkulacija vazduha u blizini predmeta povlači vlagu sa površine predmeta.

Akrilne boje se takođe brže suše kada se postave ispod lampe, ali ne postavljajte lampu suviše blizu boji, boja se tada može ili miješati ili pucati.

Fen za kosu postavljen na nisku temperaturu može takođe ubrzati vrijeme sušenja; izbegavajte da se boja previše zagrije kako bi se spriječilo pucanje i neravnomjerno sušenje. Jako je važno fen ravnomjerno pomjerati iznad obojanog predmeta.

 

Usporite sušenje

Kada slikate sa akrilima, izlaganje vazduhu može prouzrokovati da se akrili isuše čak i brže nego inače – i na paleti i na platnu. Evo nekih stvari koje možete da učinite da vaše akrilne boje budu duže “mokre” dok slikate.

Mala bočica sa sprejom napunjena vodom je jedan od najboljih prijatelja. Sa njom možete lagano zamagliti paletu, onoliko često koliko je potrebno da boje budu vlažne. Za najbolje rezultate preporučuje se destilovana voda, ali ako nemate pri sebi, možete koristiti i vodu iz slavine.

Akrilne boje Kako da ubrzam ili usporim sušenje?

Napravite gomilu od 6-10 papirnih ubrusa, a zatim temeljno navlažite vodom, koristeći bočicu sa sprejom. Boje, u količini koja vam je potrebna, iscijedite na vlažne papirne ubruse. Ovo će održavati vaše boje vlažnim odozdo. Poprskajte ih raspršivačem po potrebi kako bi bili vlažne i na površini.

Papirni ubrusi neće omogućiti lako miješanje boja, tako da ćete za miješanje morati koristiti zasebnu paletu. Da biste kombinovali boje, koristite četkicu ili nož za miješanje, kako biste prebacili boje sa vlažnih papirnih ubrusa na paletu.

Akrilne boje
Yesenia Cachu Diego Rivera

 

Koristite akrilni gel koji produžava “otvoreno” vrijeme akrila, tako da akrili ostaju vlažni duže vrijeme. Ovi akrilni mediji se obično nazivaju “retarderi” ili “sporo-suvi mediji”, i morate ih miješati sa akrilnim bojama nakon nanošenja na vašu paletu.

Skicirajte svoju kompoziciju grafitnom ili ugljanom olovkom prije nego što počnete bojati, kako bi se smanjilo vrijeme kada je boja izložena vazduhu.

KUKICA

%d bloggers like this: